30. april 2016
16:00

På Herr Nilsen. Inngang kr 200,-.
Dørsalg – kort/kontant

”Hank Mobley is the most lyrical saxophonist I’ve ever heard. He sang into his horn”. Benny Golson

 

Sekstetten hyller kanskje 1960-tallets mest undervurderte tenorsaksofonist. Hank Mobley skulle komme til å leve et liv i skyggen av de to største tenorsaksofonistene på 60- og 70-tallet. Hans spill ble ofte fremstilt som en noe mindreverdig utgave av Sonny Rollins og i hans periode som sidemann til Miles Davis (1961) ble han på tilsvarende måte nedvurdert i forhold til den han etterfulgte nemlig John Coltrane. Først etter sin død har hans tenorspill og hans mange komposisjoner gradvis fått den respekt og heder som han fortjener som en av de fremste hardbop-tenorister på 60-tallet. Mobley var også en betydelig komponist. Foruten egne innspillinger skrev han mye for Art Baleky & The Jazz Messengers hvor han selv var et viktig medlem de første årene. Vi finner også flere av hans låter på innspillinger med trompetistene Lee Morgan og Freddie Hubbard.

Sekstetten fremfører mange av hans kjente og ukjente komposisjoner og noen av Lee Morgam som han gjorde mange innspillinger med. Denne sekstettvarianten av Tribute to Hank Mobley spilte under jubileumsfestivalen på Kongsberg i 2014.

Roy Nikolaisen tilhører Norges jazzelite på sitt instrument og har som free-lancer spilte med de fleste av Norges fremtredende jazzmusikere. Han har vært medlem av Radiostorbandet og mini-storbandet Sharp 9. Han er med på plateinnspilninger med poeten Jan Erik Vold og pianisten Egil Kapstad (Storytellers, 1998) og Karin Krog (Oslo Calling). Hans egne innspillinger er Roy’s choice (Gemini Records, 2004) og som co-leder med den italienske gitaristen Rino Arbore (Sweet Wind and Suggestions From Space (No Flight Records, 2012).

Kjell Gunnar Hoff er en av grunnleggerne av Kongsberg Jazzfestival. Festivalarbeidet og yrkesutdannelsen ble proritert i over 30 år med en tenorsaksofon nedpakket i 18 av disse årene. I studietiden i USA ledet han egne grupper i tillegg til å være medlem av Washingtion State University Big Band. Etter å ha startet på nytt bl.a. med egen kvintett med gitarist Halvard Kausland etablerte han i 2008 Hank Mobley–konseptet som spilte på jazzfestivalene i Kongsberg og Oslo samme år og på nytt i Kongsberg i 2014.

Halvard Kausland regnes som en av Norges mest lyriske jazzgitarister. Han medvirket i Magni Wentzels besetninger på 70-tallet og er en av de få norske musikere som har turnert med saksofonlegenden Ben Webster. Han har ledet kvintett med Ditlef Eckhoff -81 til -83, medvirket i innspillinger med Øystein Sunde, Ole Paus og Einar Iversen og var også med i Czech-Norwegian Band i 1989. I 2002 utgav han albumet Good Bait sammen med bl.a. gitaristen Hans Mathisen og har egne CD-innspilninger med Helle Brunvoll: In Our House (2009), Your Song (2012) og Latitude (2015), alle utgitt på Naxos.

 

 

 

Madars Kalnins er en av Latvias fremste pianister. Han er klassisk utdannet, men startet å spille jazz for rundt 20 år siden med den legendariske latviske tenorsaksofonisten Raimonds Raubishko som ble regnet som en av de fremste utøverne i det tidligere Sovjet Unionen. Som medlem av Raubishkos kvintett deltok han på mange utenlandske festivaler bl.a. Lionel Hampton’s Jazzfestival i Idaho, USA 1991 og Pori Jazz. Han har dessuten spilt på flere jazzklubber i UK (bl.a. Ronnie Scott’s), Tyskland og Skandinavia. Han var i mange år fast pianist i det latviske radiostorbandet. Kalnins er en ettertraktet akkompagnatør for utenlandske musikere som har besøkt de baltiske land, som for eksempel Billy Harper, Brian Melvin og Janet Lawson. Han er dessuten komponist, arrangør og studiomusiker. Hans latviske hovedgrupper er “Riga groove 4tet” og “Riga groove electro”with DJ. Musikalske smakebiter fra hans mange plateinnspilninger kan høres på www.denissjazz.com som er en organisasjon for og av latviske jazzmusikere.

Andris Grunte er en av Latvias fineste bassister. Han begynte å spille piano, men endret til kontrabass da han som 16-årig begynte sine akademiske musikkstudier. Han begynte snart å spille både i kammerorkestre og i symfoniorkestre. I 1965 startet han også et samarbeid med før nevnte Raimonds Raubishko. Siden den gang har han spilte med praktisk talt alle latviske jazzmusikere samtidig som han har akkompanert de fleste av de utenlandske jazzsolistene som har besøkt Latvia. Han har deltatt i mange plateinnspilninger og deler sin tid mellom jazz og Latvias philarmoniske kammerorkester.

Kaspars Kurdeko tilhører den nye generasjonen av latviske jazzmusikere. Han har fått sin klassiske musikkutdannelse ved musikkakademiet i Riga, men i en etterfølgende periode studerte han jazz i Amsterdam. Under oppholdet I Nederland var han med i mange ulike grupper som tok han til USA, Sør-Korea, Sverige og Portugal). Siden 2010 har han også hatt en deltidsstiling som lærer ved musikkakademiet i Riga.

 

 

Roy Nikolaisen – trompet
Halvard Kausland – gitar
Kjell Gunnar Hoff – tenorsaksofon
Madars Kalnins – piano
Andris Grunte – bass
Artis Orubs – trommer

16. april 2016
14:00

På Herr Nilsen.
Gratis inngang!

En pioner innen moderne norsk jazz, pianist Ivar Antonsen, fyller 70 år lørdag 16. april, og i den forbindelse akter et stort knippe musikervenner å hylle ham med en liten konsert på Herr Nilsen på selve dagen.

Konserten starter kl.14.00 og varer fram til ca. 15.30. Det vil ikke bli avkrevd inngangspenger for denne delen, og vi håper at riktig mange vil møte opp for å hylle hedersmannen Ivar.

Fra kl 16.00 spiller en annen stor norsk pianistlegende, Knut Kristiansen med sin kvartett, og dette er Oslo Jazzforums hovedkonsert denne ettermiddagen. Så det tegner til å bli en stor norsk jazzdag på Herr Nilsen.

I anledning at pianist Ivar Antonsen fyller 70 år vil følgende musikere være med å hedre ham:

Karin Krog, Knut Riisnæs, Vigleik Storaas, Frode Nymo, Tom Olstad, Terje Gewelt, Magela Herrera, Harald Lassen, Morten Halle, Ayumi Tanaka, Christian Meaas Svendsen, Andreas Wildhagen, Espen Rud og Bjørn Alterhaug, pluss at Ivar selvsagt også må til pers.

 

16. april 2016
16:00

På Herr Nilsen. Inngang kr 200,-.
Dørsalg – kort/kontant

Kvartetten spiller bl.a. originalmusikk av Knut Kristiansen, skrevet i løpet av de siste 40 årene, musikk av Thelonious Monk, Ornette Coleman og Dollar Brand, samt en og annen standard.

Knut Kristiansen – piano
Vidar Johansen – saksofon
Kåre Garnes – bass
Espen Rud – trommer

27. april 2016
20:00

På Herr Nilsen. Inngang kr 200,-.
Dørsalg – kort/kontant

FREEDOMS TRIO er et møte mellom den akustiske gitaristen Steinar Aadnekvam, opprinnelig fra Bergen, og to toppmusikere – fra Moçambique trommeslageren og sangeren Deodato Siquir og fra Brasil bassvirtuosen Rubem Farias.

Gitaristen Steinar Aadnekvam, opprinnelig fra Bergen, har det seneste tiåret gjort seg kjent internasjonalt som en ualminnelig begavet gitarist. Han er sterkt rotet i både jazz og worldmusic og er en av få unge gitarister i verden som spiller moderne jazz på akustisk nylongitar. Hjemme i Norge fikk han sitt gjennombrudd bla. etter konsert på Molde Jazzfestival og debutplaten Simple Things som ledet til festivaljobber i hele Nordeuropa. Men – det er allikevel for sitt tette samarbeid med det Brasilianske musikklivet at Aadnekvam har gjort seg mest kjent etter flere plater og større turnéprosjekt både i Norden og i Brasil i samarbeid med brasilianske kollegaer. I 2015 ga Aadnekvam ut sin fjerde plate – Freedoms Tree – 
i samarbeid med det Norske plateselskapet Losen Records, og har under året fått strålende kritikk både i Norge og internasjonalt.

Trommeslageren og sangeren Deodato Siquir, er tredje generasjons musiker fra Maputo – Mocambique. Siden 2001 er han bosatt mellom Danmark og Sverige og representerer noe av det beste innen Afro-Jazz i Norden. Han har tidligere samarbeidet med folk som Etienne Mbappé, Linley Marthe og selveste Joe Zawinul. Han er en showman ut i fingerspissene og skaper en konsert hvor du ikke vil gå glipp av et sekund.

Bassisten Rubem Farias ble født i 1986 i slummen i Salvador i den brasilianske delstaten Bahia men det ble snart tydlig at den lille gutten hadde en usedvanlig musikalsk begavning. Bare 13 år gammel ble han antatt som elev på musikkkonservatorium i Sao Paulo hvor han fikk studere med mange av de beste musikerne i landet og idag er Rubem en av de mest ettertraktede unge instrumentalmusikerne i Brasil.

 

Steinar Aadnekvam – akustisk gitar
Rubem Farias – bass
Deodato Siquir – trommer

 

23. april 2016
16:00

På Herr Nilsen. Inngang kr 200,-.
Dørsalg – kort/kontant

Trygve Waldemar Fiske satte sammen denne kruttsterke kvartetten til sitt bestillingsverk til Moldejazz 2014. Med ingen ringere enn Håvard Wiik, Andre Roligheten og Erik Nylander på laget, har Fiske samlet musikere som har satt et betydelig preg på den norske og internasjonale jazzscenen de siste åra. Etter en knallsterk debutkonsert for et utsolgt Storyville under Moldejazz 2014, har de turnert Norge og Sverige. I Waldemar 4 får du høre ensemblespill av ypperste kvalitet. Dette er musikere som ikke er redde for å ta musikken nye veier og har spontaniteten i høysetet. Waldemar 4 slapp i fjor høst sin debutskive ”Waldemar 4” på Gigafon.

Trygve Waldemar Fiske – kontrabass
Andre Roligheten – saksofon
Håvard Wiik – piano
Erik Nylander – trommer

2. april 2016
16:00

På Herr Nilsen. Inngang kr 200,-.
Dørsalg – kort/kontant

 

Roy Powell – piano
Jens Fossum – bass
Erik Smith – trommer

13. april 2016
20:00

På Herr Nilsen. Inngang kr 200,-.
Dørsalg – kort/kontant

John Pål Inderberg har for lengst satt sine klare spor i den norske jazzen. Med sans for et musikalsk spontant uttrykk har han turnert i en årrekke og gledet publikum med leken musikalitet og mye humor. Med en fot i Nidelven og en fot i cooljazzen har Inderberg rendyrket en sterk stemme som kombinerer det norske og det amerikanske på måter vi ikke har hørt før. I trio med Håkon Mjåset Johansen og Trygve Waldemar Fiske rendyrker de gamle låter, noen ganger med nye linjer, andre ganger med gamle vers, og ofte med alt i ett drag. Tre generasjoner musikere i samme lekegrind med en forkjærlighet for sving og lydhørt samspill.

John Pål Inderberg – barytonsaksofon
Trygve Fiske – bass
Håkon Mjåset Johansen – trommer

9. april 2016
16:00

På Herr Nilsen. Inngang kr 200,-.
Dørsalg – kort/kontant

Den musikalske retningen er tuftet på moderne jazz fra 1960-tallet fram til i dag og er til tider hardtswingende, men kan også være sart og ettertenksom. Repertoaret består dels av komposisjoner laget av Riisnæs og Aarum, dels av låter fra andre, og inkluderer også gjerne en standardlåt eller to. Kvartetten hadde sine første konserter på tampen av 2012 og består av følgende musikere:

Knut Riisnæs tenorsaksofonist som gjennom 40 år har vært i fremste rekke blant norske jazzsaksofonister og blir med rette kalt en bauta i norsk jazz. Han har gitt ut 5 egne innspillinger, mottatt 2 spellemannpriser og har gjennom årene deltatt på utallige innspillinger med andre artister. Er også innehaver av Buddyprisen, som er den høyeste utmerkelse i norsk jazz.

Anders Aarum på piano og en av de mest ettertraktede pianistene på Oslos jazzscene de siste tjue årene.

Jens Fossum på bass og en tilsvarende etterspurt bassist. Nylig utgitt platen Bass Detector i eget navn.

Tom Olstad på trommer. Veteran innen norsk jazz med fartstid siden 70-tallet.

 

Knut Riisnæs – tenorsaksofon
Anders Aarum – piano
Jens Fossum – bass
Tom Olstad – trommer

17. april 2016
20:00

På Herr Nilsen.
Gratis inngang!



Kompet består av Jens Fossum, Hermund Nygård og Anders Aarum.

3. april 2016
20:00

På Herr Nilsen.
Gratis inngang!



Kompet består av Jens Fossum, Hermund Nygård og Anders Aarum.